Höganäs

Tejpad mun inget skämt

1:07 min

Den Höganäspojke, som fick ett plåster på munnen av en pedagog efter att ha varit uppkäftig mot en annan pedagog, tillerkändes idag ett skadestånd på 20 000 kronor för kränkning.

Pojken, som gick på sexårsverksamhet när det hände, hade varit uppkäftig mot en av pedagogerna vid samlingen och han fick då gå in i ett rum bredvid. Dit kom en annan pedagog för att hämta plåster till ett barn och fick ett infall och satte en bit kirurgtejp över munnen på pojken som satt i rummet.

Rektor och pedagoger hävdar att det skulle ses som ett skämt och att varken de eller en inkallad skolpsykolog hade kunnat se att pojken fått några men av händelsen. Hans föräldrar däremot var mycket upprörda över det inträffade och polisanmälde händelsen som de anser var en allvarlig kränkning av pojken.

Barn- och elevombudet vid Statens skolinspektion har med föräldrarnas medgivande väckt talan mot kommunen om skadestånd för kränkningen och begärt att pojken skulle få 50 000 kronor.

Idag föll domen i Helsingborgs tingsrätt och enligt den har det förekommit en kränkning och pojken ska ha 20 000 i skadestånd. Däremot ska vardera parten själv stå för sina rättegångskostnader.

En av domarna var skiljaktig och anser att pojken förstått att det rörde sig om ett skämt och att han vid polisförhöret två veckor senare hade påverkats av sina mycket upprörda föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista