Malmö

Morddömd betalar egna utredare för att frias

1:56 min

En 68-årig affärsman som förra hösten dömdes till tio års fängelse för ett 24 år gammalt mord i Eslöv tar hjälp för att frias. Han har nu betalat sina advokater och utredare för att bli frikänd i hovrätten.

Förhandlingarna i det gamla mordfallet inleddes på tisdagen. Juristen och journalisten Trond Sefastsson är en av de utredare som engagerats av 68-åringen, som fälldes av Lunds tingsrätt. 

– Vi har fått i uppdrag att gå igenom hela materialet och se om vi kan hitta sådant som stödjer hans bestämda uppfattning att han aldrig träffat den här personen, att han aldrig varit i lägenheten i Eslöv eller utfört mordet, säger Trond Sefastsson. 

Det handlar om det hittills äldsta mordet som någon dömts för i Sverige och om teknisk bevisning som har försvunnit under årens lopp. 

I slutänden handlar det om att bedöma bevisvärdet av ett 24 år gammalt fotografi av en 0,7 kvadratcentimeter stor del av ett handavtryck på en telefonkopplingsdosa. 

Det knappa kvadratcentimeter stora avtrycket är åklagarens enda bevisning, men frågan som hovrätten ska avgöra är när avtrycket hamnade på kopplingsdosan i den mördade 79-åringens hem. 

Den dömde 68-åringen, som delvis försörjde sig på loppisförsäljning under 1980-talet, hävdar att han kan ha sålt kopplingsdosan då. Det finns inga kända kopplingar mellan de båda männen. 

Försvaret och expertgruppen har visat med exempel från svenska rättsfall hur svårt det är att bestämma ålder på hand- och fingeravtryck. 

Försvaret har också översatt samtliga förhör med kriminaltekniker och tekniska protokoll i ärendet och låtit de främsta kriminaltekniska laboratorierna i Storbritannien och USA gå igenom materialet. 

– Utfallet av de undersökningarna kommer nog att bli en obehaglig överraskning för både åklagare och de tekniker som ska höras i den här utredningen, säger Trond Sefastsson. 

Kammaråklagare Magdalena Holmberg vill inte kommentera målet under pågående rättegång. 

68-åringens advokat, Johan Eriksson, anser att det är upprörande att det ska krävas pengar för att kunna bevisa sin oskuld.

– Det är fel, det är naturligtvis inte bra. Det rister i en försvarsadvokats kropp att pengar ska göra skillnad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista