Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Malmö

DO: Huvudduk hindrade praktik

1:28 min

En högstadieelev i Malmö bar huvudduk och fick därför inte praktisera hos frisören, anser Diskrimineringsombudsmannen DO. Men frisörsalongen menar att det rör sig om ett missförstånd.

– Det är helt fritt fram för folk att ha på sig vad de vill i Sverige, det är därför vi bor i Sverige. Men den här tjejen har ingen frisörbakgrund, hon är från en högstadieskola. Och vi måste göra plats till dem som kommer från en frisörskola, säger hon.

Flickan hade fått platsen genom Malmö stads sommarprojekt för att ge ungdomar jobb- och praktikmöjligheter. Men när det visade sig att hon inte gick på någon frisörutbildning fanns det inte möjlighet att ge praktik, och i det café som låg i samma lokal var det redan fullt.

Enligt Diskrimineringsombudsmannen gick det till på ett helt annat sätt. DO menar att eleven hade kommit till salongen tillsammans med skolkuratorn, som skulle vara med och introducera eleven.

Företagets ägare var upptagen, men en annan person som hyr stol på salongen gav beskedet att huvudduken inte passade in i företagets klädpolicy och att det gör att det inte finns några möjligheter för flickan att göra praktik.

Och att företaget vill hålla praktikplatserna åt frisörelever tycker Ulrika Dietersson på DO låter konstigt.

– Det var arbetsgivaren själv som hade lämnat in en intresseanmälan till sommarpraktikprojektet. Enligt den kunde man ta emot tre praktikanter och att eleven kunde välja mellan att praktisera i salongen eller caféet.

Ärendet tas under onsdagen upp i Arbetsdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista