Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Skåne

Rekordfå fall av hepatit B i Skåne

1:29 min

Bara tre personer i Skåne insjuknade akut i hepatit B förra året. Det är den lägsta siffran på länge. En av anledningar sägs vara sprutbytesprogrammet som funnits i många år.

– Den möjligheten vi har att via sprutbytena ge vaccinationer mot hepatit B till missbrukarna har väldigt stor betydelse, säger Mattias Waldeck som är biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne. 

Hepatit B går alltså att vaccinera mot, och sprutbytesprogrammet är ett bra sätt för sjukvården att komma i kontakt med narkomanerna. För de flesta vuxna som får den är det en tillfällig infektion som går att bota. 

Mattias Waldeck säger att hepatit B går i cykler, eftersom den som en gång haft den blir immun. Efter ca fem år har gruppen narkomaner som inte tidigare utsatts för sjukdomen blivit så stor att det kommer ett nytt utbrott. Och just nu befinner sig Skåne en svacka. Det senaste utbrottet var 2007. 

Det har länge funnits möjlighet för missbrukare att få rena sprutor i Malmö och Lund. I höstas kom sprutbytena också till Helsingborg. 

Under de utbrott som har varit på 2000-talet har man kunnat se att det verkar som om sprutbytesprogrammet fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista