Helsingborg

Lärare oroliga inför privatisering

Lärarförbundet: ”Många medlemmar är oroliga för jobben nu”
1:06 min

Fredriksdalsskolan var länge en av Helsingborgs största skolor med upp emot tusen elever. Idag går bara drygt tvåhundra elever där och ifjol var bara drygt hälften av niorna behöriga till nationella program. Nu lämnar kommunen skolan som i fortsättningen kommer att drivas av friskolan Kubikskolan.

Lärarförbundet i Helsingborg beklagar att ytterligare en kommunal grundskola försvinner och tas över av en friskola.

– Vi i lärarfacket tycker att det är tragiskt när en kommunal skola försvinner.  Kanske skulle man ha gjort något åt det tidigare, alla elever har ju inte försvunnit det här året, säger vice ordförande Helena Åhlin.

Inte förrän igår eftermiddag fick lärarfacken och skolledning och lärare på Fredriksdalsskolan besked på att Kubikskolan ska ta över högstadiedelen redan till höstterminen sen hela skolan läsåret därpå. Det brådstörtade beskedet har självklart väckt oro hos lärarna.

– Vi har hört signaler att man pratat om att man måste göra något åt Fredriksdalsskolan, men vi var inte beredda att det skulle hända något så snabbt. Många medlemmar är oroliga för jobben nu, säger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".