Pendlarskatt gynnar fattiga kommuner

Den som bor på ena sidan Öresund och jobbar på den andra ska betala skatt där han eller hon jobbar. Men eftersom det är fler som bor i Sverige och jobbar i Danmark än tvärtom så ska danskarna kompensera Sverige för förlorade skatteintäkter. Det är det förslag som riksdagen väntas säga ja till nu under morgon. Men pengarna kommer inte att gå till de skånska kommunerna.

Det rör sig om mellan 100 och 200 miljoner kronor om året som ska kompensera kommunerna för förlorade skatteintäkter och enligt förslaget går de in i det kommunala utjämningssystemet, som fördelar pengar till de fattigare kommunerna i landet.

Det kommer att göra att den största delen av kompensationspengarna inte stannar i de skånska kommunerna. Skånske folkpartisten Christer Nylander är kritisk till de delarna av förslaget och har lämnat in en kompletterande motion. 

Men Nylander har inte fått med sig några andra partier på sin linje, inte ens de skånska moderaterna. Tobias Billström är moderat riksdagsledamot från Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".