Malmö

Förorten brinner i Kroksbäck

1:59 min

Idag spelar Fryshusets teatergrupp pjäsen "Förorten brinner” i Kroksbäcksskolan i Malmö. Teatergruppen jobbar med dokumentärteater och pjäsen är baserad på verkliga öden och bygger på intervjuer med killar och tjejer om deras liv.

Ulf Stenberg är skådespelare och konstnärlig ledare på Teater Fryshuset och tillsammans med Emil Rosén spelar de i föreställningen Förorten brinner som handlar om människor som lever i miljonprogrammen.

– Det handlar om en frustration, det handlar om en känsla av att inte tillhöra samhället på samma villkor som andra. När polisen kommer ut till ens förort så är det inte för att hänga. Jag tror att ungdomarna inte känner att polisen är där för att skydda dem utan snarare där för att sätta dit dem.

Teatergruppen har haft ett samarbete med musikgruppen Kartellen och många av deras texter vävs in i pjäsen.

– Jag tycker att Kartellens musik säger något om vår nutid. Man måste försöka förstå varför och egentligen är det inte så svårt. Det svåra är hur vi ska kunna vända det, säger Ulf Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista