Lund

Oklart hur Råbyrymning gick till

1:39 min

Den 19-åring som var intagen på Råby ungdomshem i Lund och som fritogs i går i samband med ett tandläkarbesök, är fortfarande på fri fot. Hur fritagningen gick till vet ledningen för Råby ännu inte.

– Min utgångspunkt är givetvis är att någon sorts kommunikation mellan dem måste ha försiggått. Hur detta gått till kan jag inte svara på i dag, säger Bengt Andersson, regionchef för Statens institutionsstyrelse.

När 19-åringen skulle till tandläkaren i går gjordes bedömningen att tre vårdare behövde följa med. 19-åringen fick bara ha tofflor på sig, men på vägen från bilen i Linero Centrum stack han. När vårdarna sprang efter möttes de av ett gäng som med batonger och pistoler tvingade ner dem på marken. 19-åringen försvann sedan tillsammans med gänget.

Den dramatiska fritagningen skedde bara en vecka sedan han placerats på ungdomshemmet. Den 17 januari greps 19-åringen i Landskrona och anhölls eftersom han hade en skarpladdad pistol. Åklagaren släppte honom, men han blev inte fri utan omhändertogs omedelbart enligt lagen om vård av unga och placerades på Råby.

Hur han kommunicerat med de andra vet Bengt Andersson inte, men han borde varken haft tillgång till mobil eller dator på Råby eftersom han varit där så kort tid. Bengt Andersson tror inte heller att det är möjligt att någon i personalen fört vidare information om 19-åringens tandläkarbesök. 

– Det finns inget skäl att misstänka något sådant, inte i detta läge. Absolut inte, säger Bengt Andersson.

I Landskrona är 19-åringen väl känd av polisen. Han är dömd flera gånger för brott och är just nu förutom grovt vapenbrott också misstänkt för rån och sedan i går efterlyst. Om han grips kommer han enligt Bengt Andersson att placeras på något annat ungdomshem än Råby. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista