Malmö

Göran Persson talade i synagogan

1:14 min

Runt om i landet och i Europa högtidlighölls på torsdagen minnet av Förintelsen.  Förre statsministern Göran Persson talade i synagogan i Malmö.

Göran Persson valde alltså att tala i den stad i landet som sett flest hatbrott riktat mot judar. Han gjorde det på dagen 66 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz befriades.

– Jag är helt övertygad om att antisemitismen som kraft finns i samhället på samma sätt som förut, säger Göran Persson. Det dyker upp med jämna mellanrum och fördomarna och lögnerna sprids.

Gör vi tillräckligt?

– Nej, det gör vi inte.

Den senaste polisstatistiken visar att Malmö ligger över riksgenomsnittet vad gäller hatbrott riktade mot judar och säkerheten var därför hög när judiska församlingen högtidlighöll minnet av Förintelsen.

Enligt Göran Persson kan man inte bara förklara hatbrotten mot judar i Malmö med att det finns sociala problem i staden. Det handlar också om personer eller grupper som tycker illa om judar. Han tycker också att engagemanget från regeringen borde vara större.

– Det är klart att en demokratisk stat som vill vara framträdande och vital, i en sådan stat ska den här diskussionen hållas levande och antisemitismen ska tryckas tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista