20 miljoner kronor av förlusten ligger i MFF Event AB. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

MFF gör oväntat stor förlust

Ordförande: ”Vi har haft dålig kontroll”
1:14 min

Malmö FF kommer att göra en betydligt större förlust för 2010 än man räknat med, omkring 30 miljoner kronor. Vd:n Pelle Svensson lämnar sin post av hälsoskäl.

Slutrevisionen av bokslutet pågår, men i dag valde ledningen för Malmö FF att gå ut med beskedet om den oväntat stora förlusten. Enligt den senaste prognosen som styrelsen hade skulle förlusten bli omkring hälften av vad den nu väntas bli. Exakt hur stor den blir ville ledningen inte säga idag mer än att det handlar om en förlust på omkring 30 miljoner kronor.

– Man måste konstatera att vi har haft dålig kontroll på en hel del saker i verksamheten som har drabbat oss. Men det är också en del saker som är utanför vår kontroll, säger Håkan Jeppsson, ordförande för Malmö FF.

Bland de förklaringar som gavs till det dåliga resultatet är att man inte räknat med de bonusar man måste betala ut till spelarna efter SM-guldet, uppräkningar till fastighetsbolaget och till parkeringshuset vid Swedbank stadion, valutaeffekter och höjda räntor.

Enligt vd:n Pelle Svensson ligger omkring 20 miljoner kronor av förlusten i MFF:s helägda dotterbolag MFF Event AB som driver verksamheten i den nybyggda Swedbank Stadion. Håkan Jeppsson vill inte ge motsvarande siffror, men talar om att det är svårt att särskilja kostnader och intäkter i den stora verksamhet som Malmö FF nu driver.

– Det är andra året i en ny arena. Klubben är ny i den här konstellationen. Vi är både fastighetsbolag, eventbolag och fotbollsklubb. I den förändringen har det inte varit full kontroll på alla de poster som finns i verksamheten. De har dykt upp lite för sent, säger Håkan Jeppsson.

Pelle Svensson meddelade vid presskonferensen i dag att han lämnar vd-posten. Anledningen är den ögonsjukdom som han lidit av en längre tid. Han kommer att ha kvar sin anställning i Malmö FF, men vara sjukskriven.

– Min målsättning är att bli bra i ögonen och kunna arbeta igen. Vd-jobbet kan jag inte få tillbaka rimligen, säger Pelle Svensson.

I nästa vecka ska en ny tillfällig vd finnas på plats och styrelsen har nu inlett arbetet att hitta en ny, ordinarie vd. Pelle Svensson har enligt Malmö FF:s senaste årsredovisning rätt till ett avgångsvederlag om en årslön, motsvarande omkring 2 miljoner kronor, men det faller inte ut så länge han har kvar sin anställning.

Bokslutet och årsredovisningen ska finnas klara senast en vecka före Malmö FF:s årsmöte som hålls den 25 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".