Foto: Lennart Nygren/Scanpix
Helsingborg

Helsingborg fortsätter med kritiserad metod

Färdiga program mot mobbing i skolorna är effektlösa och kan till och med leda till ökad mobbing. Det slår Skolverket fast i en rapport som publiceras idag. I Helsingborg har man köpt in Olweusmetoden till alla kommunens grundskolor och det programmet tillhör dem som Skolverket dömer ut.

Men skolförvaltningens chef Torbjörn Jordansson har ändå full tilltro till metoden.

– Vi har sett framgångsrika exempel med Olweusmetoden. Det kan självklart avvika mellan olika enheter, säger Torbjörn Jordansson.

Skolverket har undersökt effekterna av åtta olika program, däribland I Helsingborg har man gjort en av landets största satsningar då man köpt in Olweusmetoden och kommit till resultatet att man inte kan rekommendera något av programmen. Bland annat innehåller de komponenter som till och med kan öka mobbingen.

– Vi har inte upplevt det på det sättet. Vi kommer att fortsätta med metoden och har en politisk beställning att införa den i förskoleverksamheten och på gymnasiet, säger Torbjörn Jordansson.

– Olweusmetoden fungerar i Helsingborg, säger kommunalrådet Maria Winberg Nordström (FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista