Foto: Karin Olsson-Bendix/SR
Malmö

Sista hovrättsdagen för gammalt mordfall

Johanna Hellström rapporterar
1:21 min

I dag var det sista rättegångsdagen i hovrätten angående fallet med ett 24 år gammal mord som skett i Eslöv. Hovrätten beslutade att släppa den 68-årige misstänkte mannen på fri fot. Dom meddelas om 14 dagar, och allt talar för att mannen då frias från mordåtalet.

Fallet är unikt ur flera synvinklar. Aldrig tidigare har ett så gammalt mord tagits upp i någon svensk rättssal. Och den nu 68-årige mannen, som förra året dömdes i tingsrätten till tio års fängelse för mordet på en 79-årig man, har anlita privata utredningsexperter för att bevisa sin oskuld.

Det var 1986 som den äldre mannen blev mördad i en lägenhet i Eslöv. Det skulle dröja nästan 25 år innan polisen grep den nu i tingsrätten dömde mannen. Med hjälp av spår som sparats från utredningen i mitten på 80-talet hade mannen identifierats.

Men de privata utredare som 68-åringen nu engagerat har under hela rättegången i hovrätten hävdat att bevisningen är för tunn. Bland annat så har ett handavtryck på en telefonkopplingsdosa spelat huvudrollen och mycket har handlat om man egentligen kan bestämma ålder på hand- och fingeravtryck.

I sin slutplädering i dag inledde kammaråklagare Magdalena Holmberg med att säga att man inte vet något om motivet till mordet. Man har inte heller funnit någon koppling mellan mordoffret och 68-åringen. Men hon står fast vid den tekniska bevisningen.

Försvaret gick till hårt angrepp mot åklagarsidan, att Holmberg inte uppfyllt sin objektivitetsplikt och att de bevis som åklagaren lagt fram inte håller måttet.

68-åringens advokat vill ha sin klient fri, medan åklagaren vill se en fällande dom och fängelse. Domen meddelas om 14 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".