Pojkar frikända i skolmassakeråtal

De två 17-åringar som åtalats för att ha planerat en massaker på Slottsstadens skola i Malmö, som skulle ske på årsdagen av Columbinemassakern i USA, friades av Malmö tingsrätt i dag. Brottsrubriceringen för den planerade massakern var stämpling till mord, men tingsrätten ansåg att faran att brottet skulle komma till stånd var liten.

Däremot dömdes de för en rad andra brott.

Den huvudmisstänkte 17-åringen fick tre månaders fängelse och skyddstillsyn, för bl a medhjälp till rånförsök, rån, anstiftan till misshandel, grovt olaga hot och sexuellt ofredande samt vapenbrott.

Han ska också betala ett skadestånd på 100 tusen till rånoffren och flickan som utsatts för sexuellt ofredande. Dessutom ska han genomgå behandling i öppenpsykiatrin.

Hans kamrat dömdes till skyddstillsyn för försök till rån, stöld och snatteri. Han ska dessutom betala ett skadestånd på 50 tusen kronor till rånoffren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".