Lundaskattehöjning på 75 öre klubbas

En höjning av kommunalskatten med 75 öre för Lundaborna är att vänta när Lunds kommunfullmäktige idag och imorgon ska klubba igenom budgeten för nästa år.

Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Lennart Prytz, försvarar höjningen.

– Vi har tappat i skatteintäkter de senaste två åren. Det beror på utvecklingen i hela landet. Vi vill inte skära i den kommunala verksamheten. Vi sparar en procent generellt, men utöver det vill vi inte skära ner. Vi vill stå upp för vårt vallöfte om skola, vård och omsorg, säger han.

Den borgerliga oppositionen i Lund vill däremot inte höja några skatter. Istället vill man finansiera budgetunderskottet med försäljningar av fastigheter. Men några fastighetsförsäljningar vill socialdemokraterna inte veta av.

De borgerliga politikerna kritiserade skattehöjningen under kommunfullmäktiges inledning i morse. Många menar att en höjd skatt i Lund kan leda till en utflyttning till grannkommunerna.

– Den skatt vi får nu ligger tio öre under vads om gäller för medelstora städer, säger Lennart Prytz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista