Populärt EU-kort försenat

Försäkringskassan i Skåne går nu ut och uppmanar folk som beställt det nya sjukförsäkringskortet, EU-kortet, att ha tålamod. Anledningen är att efterfrågan på kortet som började gälla den 1 juni, med råge har överskridit försäkringskassans förväntningar och därför har kortet försenats.

- Vi hade räknat med 100 000 beställningar, nu är vi uppe i 450 000, säger Kerstin Holst som är informationsansvarig på försäkringskassan i Skåne.

Försäkringskassans kampanj för det nya EU-kortet verkar alltså ha gått hem hos svenskarna för bra. Nu blir försäkringskassans redan tungt belastade personal nedringd av folk som inte fått kortet inom de utlovade fem dagarna.

Det populära kortet är ett plastkort som är laddat med information om att om du blir sjuk i ett annat europeiskt land så har du rätt till sjukvård till samma pris som det landets invånare, om vårdgivare du söker upp är ansluten till landets sjukförsäkringssystem. Kortet gäller i tre år och varje familjemedlem behöver ett eget kort. Du kan beställa kortet via försäkringskassans hemsida eller servicetelefon och så kommer kortet i brevlådan om cirka tio dagar.

Men om det nu är så att du redan beställt ett kort och inte kan vänta i tiodagar så tror Kerstin Holst att de kan ordna det på försäkringskassan ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista