Janusz Grudzien har sett många gå in och ut från utställningarna på Dunkers. Foto: Anna Hanspers/SR
Helsingborg

Utställningar om Helsingborgs historia stänger

Utställningsvärd: ”Det kommer att kännas när de stänger”
1:28 min

I nästan nio år har de stadshistoriska basutställningarna om Helsingborg, Vikten av vatten och Fragment, visats på Dunkers kulturhus. I helgen visas de för sista gången.

Janusz Gruzien har arbetat som väktare och utställningsvärd på Dunkers det senaste året. Han har sett många besökare gå in och ut med varierande ansiktsuttryck.

– Det är väldigt delat men oftast positivt, berättar han.

De flesta har varit förväntansfulla och många av besökarna har varit skolelever som kommer med sina klasser och de kommer ofta tillbaka.

– Jag tror att att de övertalar sina föräldrar att följa med dem tillbaka hit på helgerna, berättar Janusz Grudzien.

Utställningarna Vikten av vatten och Fragment öppnades i samband med invigningen av kulturhuset, 2002. De visar bland annat foton och fakta om Helsingborgs historia, långt tillbaka. Vikten av vatten kan nästan vara lite läskig för den som är lite mindre. Det handlar förstås mycket om båtar men även annat.

– Historian om Kärnan är väldigt intressant, tycker Janusz Grudzien.

Även om dörrarna är stängs i helgen kommer besökarna att på olika sätt kunna följa arbetet med etableringen av den nya lokalhistoriska utställningen som ska öppna när Dunkers fyller tio år, våren 2012.

Så här på upploppet har man märkt ett ökat intresset och i helgen räknar man med många besökare. Janusz Grudziens eget historieintresse har han fått på jobbet. Han kommer att sakna just de här stadshistoriska utställningarna.

– Trots att jag bara har varit här i ett år kommer det att kännas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".