Ilmar Reepalu och Mats Helmfrid vill göra Lund och Malmö till en stark region. Foto: SR och Scanpix
Malmö/Lund

Malmö och Lund skissar på tätare samarbete

Reepalu: ”Tillsammans har vi en större styrka”
1:01 min

Med hjälp av pengar från EU skissar nu politiker från Malmö och Lund på ett tätare samarbete för att göra de två städerna till en gemensam region.

– Ser vi oss tillsammans så har vi en större styrka, säger Ilmar Reepalu, (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Han menar att samarbetet kommer att stärka båda städerna. Samarbetet är viktigt för att regionen ska synas mer på både den svenska och internationella kartan. Mats Helmfrid (M) kommunstyrelsens ordförande i Lund, säger att det kan leda till att sydvästra Skåne blir mer attraktivt för utländska företag.

– Vi kanske får ett nytt internationellt företag som etablerar sig här, säger han.

Fyra projektgrupper kommer att leda samarbetet kring bland annat skol- och jobbfrågor. Kommunerna hoppas även lära mer av varandra.

– Vi från Lund kommer vara ordförande i två av arbetsgrupperna och Malmö i de andra två, säger Mats Helmfrid.

Själva samarbetet drar igång om en månad och om ungefär ett halvår kommer förslagen till hur kommerna ska arbeta vara klara.

– Några konkreta saker som kan hända är att vi kan ha aktiviteter i både Malmö och Lund, det kanske kan komma ett stort event, ett större idrottsevenemang, säger Mats Helmfrid.

– Egentligen vill vi ju att vi ska kunna se Malmö-Lundområdet utan kommungräns, säger Ilmar Reepalu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".