Djup spricka inom (s) i Helsingborg

Det mullrar i leden bland socialdemokraterna i Helsingborg och det är ingen hemlighet att partiet är i kris efter ett turbulent år av hetsiga diskussioner kring skolpolitiken. Rolf Andersson, kontroversiell medlem i partiet, har vänt sig till högsta partitoppen och bett om hjälp för att lösa partiets problem i Helsingborg.

I onsdags beslutade alltså en majoritet i kommunfullmäktige att den stora flyttkarusellen för flera skolor i Helsingborg ska bli av och att Gustav Adolfsskolan ska stängas redan i höst, trots att partiets medlemsmöte beslutat annorlunda och protester och invändningar från såväl andra partier och föräldraföreningar från flera skolor.

Att sprickan inom socialdemokraterna i Helsingborg är djup är ingen hemlighet.

SSU har tappat förtroendet
SSU i Helsingborg har skrivit ett öppet brev där partiets ungdomar uttrycker sin besvikelse efter fullmäktiges beslut. Ordförande Khaled el Khalayli skriver att de unga socialdemokraterna nu helt tappat förtroendet för politikerna i fullmäktige.

Interna diskussioner
Thomas Nordström, kommunstyrelsens ordförande, säger att man kommer att diskutera mera inom partiet och hålla fler möten för att försöka komma överens. Frågan är om det räcker.

Vill ha hjälp från partitoppen
Rolf Andersson har alltså vänt sig till partiets ledning med uppmaningen att det är hög tid att ta tag i problemen i Helsingborg.

Följer utvecklingen
Men från högre ort, närmare bestämt partistyrelsens expedition i Stockholm, säger man att man följer utvecklingen i Helsingborg, men att varken partisekreterare Lars Stjernkvist eller organisationschefen Ola Nilsson vill uttala sig i P4 Radio Malmöhus. Däremot har man löpande kontakt med arbetarekommunen och problemen i Helsingborg diskuterar man internt i partiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".