(kd) vill bara ha ett universitetssjukhus

Låt Lund bli det enda universitetssjukhuset i Skåne och lägg ut MAS på entreprenad. Det föreslår kristdemokraterna i sin budget för 2005.

– Drar man en cirkel runt Malmö, Lund och Köpenhamn så har man inom fyra mils omkrets har vi tre universitetssjukhus och vi vet ju vad det kostar med all den teknik, kompetens och allt annat som man behöver vid ett universitetssjukhus, säger Berit Wirödal är gruppledare för kristdemokraterna i Region Skåne.

Men Karin Christensson, som är sjukhuschef på Universitetssjukhuset MAS ställer sig frågande till hur det skulle gå till, eftersom det finns löpande avtal mellan Region Skåne och bland annat Lunds Universitet.

– Universitetet i Lund har tecknat ett 25-årigt avtal där man gör en kraftfull satsning i Malmö. Det visar sig främst genom att man för närvarande satsar på att bygga ett medicinskt kunskapscentrum. Det är en investering på en halv miljard och i den garanterar universitetet en stor del av de kostnader som är förknippade med hyror, säger Karin Christensson.

I budgeten ingår också förslag om att MAS, liksom Ängelholms sjukhus och Helsingborgs lasarett, ska bolagiseras. Just Helsingborg och Ängelholm var bolagiserade under det borgerliga styret i Region Skåne fram till förra valet, och då visade det sig att Helsingborgs lasarett var dyrare än andra jämförbara sjukhus i regionen.

Den gången gick Berit Wirödal så långt att hon kallade sjukhuset en gökunge, men nu vill hon alltså bolagisera igen.

– Vi hade ett avtal men Helsingborg utan tak och så kan man inte ha det. Den lärdomen gjorde vi ju när det gällde Helsingborgs lasarett så det tror jag inte att vi kommer att göra om fler gånger, säger Berit Wirödal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista