Fler kommuner ska nu sopsortera. Foto: Edina Hurstic/SR
Skåne

Skånska kommuner bra på att sopsortera

Gatuchefen:”Nästa år ska vi börja”
1:44 min

De skånska kommunerna ligger i framkant när det gäller sortering av matavfall från hushåll. Men det finns tre kommuner som fortfarande inte börjat med den här sorteringen - Staffanstorp, Vellinge och Skurup.

I Skurups kommun ingår inte sortering i det avtal som kommunen har med ett renhållningsbolag sedan sex år tillbaka.

– Det kostar pengar att bryta ett kontrakt, så det är en kostnadsfråga just nu, säger Tommy Olofsson, gatuchef på Skurups kommun.

Men nästa år är det dags att teckna ett nytt avtal och då kommer Skurups kommun börja sortera matavfall.

– Det kommer att ingå i en kommande entreprenad som träder i kraft i april 2012. Då kommer vi att investera i nya lastbilar och placera ut fler sopkärl.

I dag finns nationella mål som säger att 35 procent av matavfallet ska återvinnas genom biologisk behandling och hemkompostering. Matavfallet blir sedan biogas eller biogödsel.

Men i Malmö stad som har den här sorteringen återvinns endast sex procent av matavfallet.

– Vi har en del framför oss att göra, säger Mimmi Bissmont som jobbar med matavfallsfrågor på VA Syd i Malmö.

Hon säger att resultatet skulle bli bättre om man hade fler återvinningsstationer och sopkärl närmare hushållen.

– Vi borde ju absolut ha kommit längre, men jag tror att det här till viss del handlar om ett storstadsproblem, att det är mycket svårare i stora städer, säger Mimmi Bissmont.

Men det finns flera skånska kommuner som ligger i framkant. Hushåll i exempelvis Klippan, Perstorp och Örkelljunga sopsorterar i dag i åtta olika fack vilket gör att mycket av kommunernas matavfall återvinns.

Även i Lunds kommun är man ganska bra på sortering. Där har runt 19 000 hushåll matavfallssortering vilket gör att kommunen återvinner 25 procent av allt matavfall. Men om ett år hoppas kommunen att 55 000 hushåll sorterar ut sitt matavfall.

Lena Wallin jobbar på Lunds renhållningsverk och säger att sorteringen fungerar bra på grund av att man placerat ut två fyrfackskärl precis utanför många villor.

– Man har alltså återvinningsstationen precis utanför dörren, man behöver inte åka någonstans, säger Lena Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".