Skåne

Snön gav både vinnare och förlorare

Transportnäringen har drabbats hårt av vintern. Snömassorna har gjort att många bolag förlorat mycket pengar. Men vissa har tjänat pengar på vintern också. Det visar en undersökning som branschorganisationen Transportgruppen presenterar i dag.

– Allt har tagit längre tid. Planeringen har spruckit, men allting har fungerat trots allt med viss fördröjning då, säger Thorsten Nilsson, vd för Nils Olof Nilsson åkeri i Trelleborg.

På E6:an utanför Trelleborg flyter nu trafiken på normalt, men tidigare i vinter har snön ställt till problem i form av inställda och försenade transporter och lastbilar som fastnat i drivorna.

Över 70 procent av åkerierna i Sverige rapporterar att vädret lett till negativa ekonomiska konsekvenser.

– Samhället har ganska dålig beredskap för att möta en sådan här vintern. Det slår hårt mot bland annat transportnäringen, säger Peter Jeppsson, vd för branschorganisationen Transportgruppen.

Men inte alla har drabbats ekonomiskt av den svåra vintern. 35 procent av bussbolagen och 63 procent av taxifirmorna svarar i Transportgruppens enkät att den stränga vintern lett till högre inkomster.

– Vår hjullastare har fått jobba med snö, säger Thorsten Nilsson i Trelleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".