Amanda Weiger, Ebba Canneroth, Louise Berben, Rebecca Matarasso. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Allt fler missnöjda med skolmaten

Elev: ”Det smakar lika alltihop”
1:34 min

Missnöjet med skolmaten verkar öka bland gymnasieeleverna i Malmö. På S:t Petri skola har elever samlat in 350 namn med krav på bättre skolmat.

– Grytorna är oidentifierbara. De smakar samma alltihopa. Man kan inte identifiera vad det är för maträtter vi får, säger Louise Beben som går i S2c.

Tillsammans med kamraterna Ebba Canneroth, Amanda Weiger och Rebecca Matarasso har hon samlat in 350 namn med krav på bättre skolmat.

– När man äter det smakar det likadant. Det är samma eftersmak. Man mår lite illa efteråt. Man smakar mer grundsmakerna som fett och salt. Det är inte så mycket variation, säger Rebecca Matarasso.

Hittills har kraven från eleverna lett till att det ska serveras fil och flingor till dem som inte gillar maten och att ett matråd ska inrättas. Eleverna tänker försöka samla in så många namn som möjligt, både på sin egen skola och andra för att sedan lämna över dem till utbildningsdirektör Matz Nilsson.

– Vi ser att missnöjet ökar, säger Matz Nilsson.

Malmös skolrestauranger som lagar maten till de kommunala skolorna har en kostnad på mellan 30 och 35 kronor per portion. Priset inkluderar råvaror och kostnader för arbete och maskiner. Råvarorna blir dyrare. Matz Nilsson anser att om priset ska öka så måste också eleverna vara nöjda med maten.

– Därför har vi bestämt oss för att gå ut och fråga alla elever i årskurs 2 på gymnasiet vad de tycker om maten. Det kommer vi att göra tidigt i vår i en jättestor trivselundersökning som vi gör vartannat år. Det nya är att vi lägger in frågor om skolmaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".