Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Skåne

Många sorterar sopor fel

Malmöbo: ”Jobbigt att sopsortera”
1:30 min

Många skånska kommuner satsar i dag allt mer på sopsortering och återvinning. Men trots det är det fortfarande mycket som är felsorterat i de vanliga soppåsarna.

– Jag tycker att det är jobbigt att sopsortera om jag ska vara ärlig, säger Martin Olsson från Malmö som väljer bort sopsortering för att han tycker att det är för krångligt.

Det är restavfall som exempelvis blöjor, bindor, dammsugarpåsar, trasiga skor och kläder som du ska kasta i din vanliga soppåse, för att den sedan ska skickas till förbrännning och energiutvinning.

Men Anna Carin Gripwall på Avfall Sverige säger att ungefär två tredjedelar av innehållet i den vanliga soppåsen är felsorterat.

– Den perfekta soppåsen har ju bara restavfall, det som inte går att återvinna på något annat sätt än som energi. Det ska då alltså inte ligga något matavfall där, det ska heller inte ligga några förpackningar där, säger Anna Carin Gripwall.

I skånska kommuner är det ungefär 30 till 50 procent som är rätt i den vanliga soppåsen - men sopresultatet skiljer sig ofta mellan villor och lägenheter. Innehållet i soppåsarna från villorna är ofta mer rättsorterat och det kan bero på att många har sopkärlen nära sina hem.

Susanne Möller bor i villa och säger att hon och hennes familj gärna sopsorterar.

– Vi har ett litet sophus i området så det är nära, bra, tillgängligt och lätt att fördela soporna, säger Susanne Möller.

Och skulle det bli enklare att sopsortera och skulle det komma ut mer information kring varför det är viktigt med sopsortering skulle även Martin Olsson från Malmö börja med det.

– I dag finns ingen speciell information kring varför det är viktigt. Jag vet att det är klimatsmart, men ser ingen riktig poäng med det än, säger Martin Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".