Vägval vänster splittrar vänstern

I våras bildade en grupp förnyare inom vänsterpartiet föreningen Vägval vänster efter ett svidande nederlag på partiets kongress. Något som kritiserats av partistyrelsen som anser att man riskerar att splittra partiet. I Skåne har konflikten inom partiet har varit särskilt tydlig, och nu håller också landets första lokalavdelning av Vägval vänster på att bildas.

– Den långvariga splittringen är en av orsakerna till att föreningen bildas, säger Mats Sjölin, vänsterpartist från Trelleborg.

– Dialogen har inte alltid varit den bästa i distriktet. Det här kan vara ett annat sätt att föra den diskussionen, säger han.

Mats Sjölin betonar också att han kommer att arbeta vidare inom partiet som vanligt, och att han ser Vägval vänster som ytterligare ett diskussionsforum och inte ett nytt parti.

Karin Svensson Smith, riksdagsledamot från Lund och aktiv inom Vägval vänsters styrelse på riksplan säger till P4 Radio Malmöhus att hon inte är förvånad över att just Skåne blir först med en lokalavdelning av Vägval vänster, eftersom partiet i Skåne har varit kluvet i flera år. I nuläget finns heller inga planer på att Vägval vänster ska omvandlas till ett nytt parti, enligt Svensson Smith.

På riksplanet har partistyrelsen kritiserat Vägval vänster för att skapa splittring inom partiet, partiledaren Lars Ohly försöker tona ner konflikten men arga kritiker har hävdat att Vägval vänsters medlemmar borde lägga ner verksamheten eller lämna partiet.

På distriktsnivå är Britta Berg ordförande och hon ser inget fel i att vara medlem i en förening, men hon förstår inte nyttan med en lokalavdelning av Vägval vänster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".