Risk för vattenbrist i Skåne

Det kan bli problem med vattentillgången i sommar. Grundvattennivåerna är ovanligt låga just nu och länsstyrelsen i Skåne manar till sparsamhet med vattenanvändningen. Ännu så länge är det rekommendationer, men det kan i värsta fall bli bevattningsförbud till sommaren, säger Samir Moushiy vid länsstyrelsen.

Det har inte regnat så mycket under våren och grundvattennivåerna har sjunkit i södra Sverige med mellan 10 och 30 centimeter den senaste månaden. Markvattenhalten är för årstiden under den normala i stora delar av landet, enligt SMHI.

Och enligt länsstyrelsen i Skåne kan det alltså bli problem med yt- och grundvattentillgången i sommar. Skulle sommaren dessutom bli torr och het finns det risk för vattenbrist, och för skador på fisklivet och verksamheter som är väldigt vattenberoende, som det skånska jordbruket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista