Erosionsprojekt i Ystad avbryts

Projektet för att minska erosionen på stranden i Ystads sandskog har avbrutits. De fenor, placerade i havet, som skulle samla in sanden håller inte. Eva Egnell arbetar på företaget Tecomatic i Kalmar som står bakom projektet.

– Vi kom fram till en konstruktion med mindre rörliga delar, men fick inte kläm på bromsmekaniken, som får dem att ställa sig i rätt vinkel, att hålla, säger hon.

Fenorna fungera så att de automatiskt ställer in sig i en bestämd vinkel mot den inkommande vågen. På så sätt bryter man de strömmar som transporterar bort sanden från stranden, och får istället strömmen att fylla på strandens sandförråd. Projektet som pågått sedan 1997 har alltså inte fungerat som planerat. Men Eva Egnell tror fortfarande att det ska vara genomförbart.

- Det är ingen stor sak som är fel. Men det måste vara lugnt väder när man ställer in dem. Men det vi gjort visar att teorin fungerar i verkligheten, säger hon.

Men någon fortsättning i Ystad blir det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista