Det blev ingen praktik för Aida Borgéus i Malmö. Foto: Elin Joleby/SR
Malmö

Hon fick praktiken stoppad

Arbetslös: ”Praktik hade gett jobb”
1:46 min

Eftersom det ska finnas fler jobb nu blir det svårare att få praktisera om man är arbetslös. Aida Borgéus i Malmö fick sin praktik stoppad i sista stund. Nu är hon arbetslös igen och kritisk.

– Jag lyckades hitta en auktionsbyrå i Malmö där jag skulle få praktisera och lära mig allt från grunden, hur man värderar antikviteter och så. Det lät jättekul, säger Aida Borgéus.

Efter en höst med arbetslöshet och ett 20-tal sökta jobb hittade Aida en praktikplats. Men precis innan hon hann börja så blev det plötsligt stopp från Arbetsförmedlingen.

– Då sa de till mig att reglerna hade ändats så att jag inte längre var berättigad till praktik.

Och i år är det färre som kommer få möjligheten att praktisera jämfört med tidigare. Anledningen är att konjunkturen vänt uppåt, jobben blivit fler, och regeringen har därför gett mindre resurser till Arbetsförmedlingen för att kunna erbjuda praktik.

– Är vi inne i en god konjunktur med god tillväxt och stor tillgång på lediga jobb så gör vi ofta bedömningen att det inte är aktuellt med praktik just nu, säger Sofie Persson som är chef på Arbetsförmedlingen i Malmö.

Praktikpengarna kommer bara att räcka till de prioriterade grupperna. Det är nyanlända, personer med funktionsnedsättning och de som varit arbetslösa i mer än ett och ett halvt år. Arbetsförmedlingen tror att det kan handla om 90 000 -100 000 personer som kan få praktik i år, jämfört med 140 000 personer förra året.

Men att det skulle vara lättare att få ett jobb nu är inget som Aida Borgéus i Malmö har märkt av och hon är kritisk till att hennes praktik drogs tillbaka.

– Jag tycker att det är konstigt att regeringen satsar pengar på jobbcoacher men inte kan ha kvar praktiken, säger Aida Borgéus.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".