Civilklädda spanare på Malmöskolor

De senaste fem åren har skadegörelse kostat Malmö Stad närmare 70 miljoner kronor. Men bara i ytterst få fall går det att binda någon person till skadegörelsen. Nu görs en satsning på civilklädda väktare för att försöka komma till rätta med problemet.

– De största kostnaderna ligger på skolorna, så där kommer vi att ha de största insatserna, men de civilklädda väktarna kommer att åka runt och se om någon gör någon skada på vår egendom, säger Håkan Nilsson som är säkerhetssamordnare i Malmö.

Men väktarna ska inte ingripa om de ser något.
– Nej, inte om det inte är fara för liv eller så. Att ingripa är polisens uppgift. De ska bara dokumentera der som pågår.

Malmö Stad har redan försökt komma åt skadegörelsen med hjälp av vaktbolag, övervakningskameror och information i skolorna, men eftersom det tydligen inte har räckt provar man nu civil övervakning och dokumentation. Håkan Nilsson hoppas att det ska göra att fler kan ställas till svars för vad de gjort:
– Förhoppningsvis kan vi med hjälp av polisen identifiera gärningsmännen så att vi kan kräva dem till exempel på pengar.

Försöket med civilspanare kommer att pågå i ungefär ett halvår och sedan utvärderas.

Linnéa Mattisson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista