Digitalt fotoregister får inte användas

Polisen i Malmö får inte använda det digitala fotoregister man har för att identifiera brottslingar. Det innebär det bland annat att antalet uppklarade fall av väskryckning sjunkit från 40 till tio procent.

För tre år sen presenterades ett förslag till ny polisdatalag men det dröjer till 2006 innan en ny lag som är anpassad till den digitala miljön kan träda ikraft.

För några veckor sedan slog justitieombudsmannen fast att malmöpolisens digitala fotoregister på 150 ungdomar som är misstänkta för olika brott är olagligt. Under det år som polisen väntat på JO:s utslag har fotoregistret legat inlåst i ett kassaskåp och uppklarningsprocenten på väskryckning och ungdomsrån i Malmö fallit från 40 procent till tio procent.

Enligt justitiedepartementet har den nya polisdatalagen dröjt för att den förutom regleringen av register bland annat skall omfatta nya regler för DNA-registret och personuppgiftslagen.

Jens Ericson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista