Lund

Skador efter behandling av barncancer kartläggs

24-åring: ”Det är inte lönt att oroa sig i dag”
1:42 min

Allt fler barn överlever cancer, men för många av dem är priset högt då allvarliga skador dyker upp senare i livet. Nu skall effekterna av de tuffa behandlingarna kartläggas i hela Europa och tanken är att det skall leda till både bättre behandling och omhändertagande.

– Min cellgifts behandling gav mig otäcka kraftfulla biverkningar, vilket gjorde att jag mådde väldigt dåligt i ett halvårs tid, säger 24-åriga Linnea Renholm Persson, som fick leukemi när hon var tolv år.

Varje år får 300 barn cancer och 80 procent av dem lever efter fem år. I Europa räknar man att det i dag finns en halv miljon barn som överlevt sjukdomen.

Effekterna av cellgifts- och strålbehandling kan påverka könsmognad, fortplantningsförmågan, tillväxten och ge av hjärt- och njurbesvär.

Det är de rent fysiska effekterna.

– En vanlig förkylning kunde framkalla riktig ångest för mig, i och med att det var så det började, säger Linnea Renholm Persson.

En del komplikationer kommer tidigt efter att behandlingen är avslutad, medan en del kommer först efter 20 till 30 år. Kartläggningen leds från Sverige och elva länder deltar.

I dag är uppföljningen av patienterna dålig och sjukvården har ingen organisation för att ta hand om dem som överlevt.

Man vet att två tredjedelar av de barn som behandlades på 70- och 80-talen fått mer eller mindre allvarliga biverkningar. Frågan är hur dagens behandlingsformer påverkar de barn som överlever.

– Vi vet inte så mycket eftersom många av de här effekterna kommer att komma på sikt, säger Lars Hjort, barnonkolog i Lund.

Linnea Renholm Persson överlevde sin cancer och har klarat sig från fysiska effekter av cellgiftsbehandlingen, men hon vet inte hur det kommer att se ut framöver.

– Det är inte lönt att oroa sig i dag, utan för min del handlar det snarare om saker som kommer i framtiden, om jag vill skaffa barn till exempel. I dag vet man ju inte hur behandlingen kan ha påverkat den förmågan hos mig, säger Linnea Renholm Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".