Rosengårds Centrum i Malmö. Foto: Björn Lindgren / Scanpix
Malmö

Miljoner jagas efter centrumförsäljning

Skatteverket:”Det handlar om stora pengar”
1:46 min

Det bolag som tidigare ägde Rosengårds Centrum i Malmö jagas av kronofogden för en skatteskuld på nästan 50 miljoner kronor. Pengarna är skatt för den vinst bolaget gjorde när man sålde Rosengårds Centrum och flera andra fastigheter 2005.

Efter en omfattande renovering sålde Skanska sommaren 2004 Rosengårds Centrum till Erik Selin Fastigheter i Göteborg. Ett år senare såldes Rosengårds Centrum igen - nu i en komplicerad affär med flera bolag inom Balder-koncernen där Erik Selin Fastigheter är moderbolag. Flera fastigheter i västra Sverige ingick också i affären.

Försäljningarna gjordes till underpris. Rosengårds Centrum var värt 340 miljoner, men såldes för 97 miljoner. Mellanskillnaden hamnade hos ett kommanditbolag där den delägare som ägde mest fanns i Holland. Då behövde man inte betala skatt på pengarna i Sverige utan kunde använda dem själv. 

– De finns ju inom koncernen och har kunnat delas ut till Sverige, säger Jan Runnby, processförare på Skatteverket. 

Att pengarna på det här sättet kunde delas ut som vinst anser Skatteverket är fel och hävdar att hela konstruktionen av affären gjordes med syfte att slippa betala skatt. Det höll förvaltningsrätten med om i en dom i höstas, men bolaget som heter AB Malmöfastigheter har överklagat så det blir kammarrätten som får avgöra.

I ett liknande mål vann Skatteverket nyligen i förvaltningsrätten. Det gällde försäljningen av Center Syd för några år sedan där ägaren som sålde nu ska betala 108 miljoner i skatt. Lagen är numer ändrad och det går inte att göra liknande affärer men Skatteverket driver fortfarande flera mål om gamla fastighetsförsäljningar.

I dag ägs Rosengårds Centrum inte längre av AB Malmöfastigheter utan av bolaget NRF Malmö AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".