Malmö

Giftiga djur kan vräka hyresgäster

Hyresgäst:”De kan ta sig till andra lägenheter”
1:22 min

Malmös kommunala bostadsbolag MKB har skärpt sina regler då det gäller husdjur. Bland annat har bolaget infört förbud mot giftiga husdjur och ormar måste man begära tillstånd för.

Bryter man mot reglerna kan man bli av med sin lägenhet.

– Jag tycker inte att giftiga djur hör hemma där det bor många människor. Möjligtvis ute på landet, säger Carina Nilsson, som tycker att förbudet är bra. Hon hyr inte bostad av just MKB, men bor i lägenhet.

Tidigare har MKB bara haft ordningsregler där det stått vad som gäller för giftiga och andra husdjur. Men eftersom fastighetsbolaget märkt att allt fler frågar om att ha giftiga djur hemma bestämde sig MKB för att förbjuda detta.

– Det har ju alltid varit olämpligt att ha giftiga djur i hyreslägenheter, och den här nya avtalsregeln är ett förtydligande av tidigare ordningsföreskrifter, säger Lars Gunnar Larsson, jurist på MKB.

Det var i samband med att MKB nyligen gjorde om sina hyresavtal som förbudet mot giftiga djur började gälla som ett avtalsvillkor. Men villkoret gäller bara nya hyresgäster. Gamla hyresgäster berörs inte - och kan därför behålla giftiga djur. De som vill skaffa en orm, som inte är giftig, måste också begära om tillstånd.

– Man måste vända sig till kommunen och sedan kolla med fastighetsägaren också, säger Lars-Gunnar Larsson.

Om man ändå väljer att skaffa ett tillståndspliktigt djur utan att be om tillstånd riskerar man att bli av med din bostad.

Men även om MKB tillåter ormar så länge de inte är giftiga tycker Carina Nilsson att det är obehagligt att ha ormar i ett hyreshus.

– Ett par gånger har det ju hänt att ormar tagit sig in i andra lägenheter, säger Carina Nilsson.

Ett annat fastighetsbolag som har förbud mot giftiga djur är LKF i Lund. LKF kräver även, precis som MKB, tillstånd för vissa djur. Burlövsbostäder har i dag inget skriftligt förbud mot just giftiga djur, men tillåter inga ormar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".