EU:s flagga. Foto: Libor Zavoral/Scanpix
Skåne

Skåne ska bli bättre på att söka EU-bidrag

De skånska kommunerna är dåliga på att söka EU-bidrag. Därför erbjuder Kommunförbundet Skåne nu samtliga kommuner hjälp med att se om det finns projekt som kan få EU-pengar.

Det handlar om ett analysverktyg som kommunerna ska kunna använda i arbetet med sina visioner. EPA kallas det vilket står för EU Projekt Analys. Målet är att kommunerna ska bli bättre på att söka EU-bidrag, och därmed förhoppningsvis också få lite mer finansiering därifrån. 

Metoden har tidigare provats med gott resultat i ett antal kommuner i Västsverige. 

Alla skånska kommuner har fått erbjudandet att få hjälp med ett sådan här analys och nu har Simrishamn kommun beslutat sig för att tacka ja. Frågan var uppe på det senaste mötet kommunstyrelsens arbetsutskott där. 

En del kommuner har redan fått hjälp med den här genomgången av den egna verksamheten, det gäller flera av kommunerna i nordöstra Skåne.

 I Perstorp fann kommunförbundet att kommunen borde kunna söka EU-bidrag för att förverkliga ett 20-tal av kommunens visioner och mål. Det gäller att i från att öka turismen och till målet att bli bäst i landet på service och bemötande. Bland de konkreta projektförslag som Perstorps EPA-analys ledde fram till fanns ridleder, utbildningscenter och ett projekt som syftar till bättre resultat för eleverna i kommunens skolor. 

Nu är det alltså Simrishamn tur att få sina mål och visioner synade på samma vis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".