Nya hyresavier trots strandade förhandlingar

Trots att tvisten mellan Hyresgästföreningen och fastighetsförvaltaren Kanslihuset inte är löst, har fastighetsförvaltaren i dagarna skickat ut nya hyresavier med den höjda hyran till omkring 7 000 lägenheter i Malmö. Hyresgästföreningen har blivit nerringd av oroliga hyresgäster.

– Varje hyresgäst har ett avtal med sin fastighetsägare om en bestämd hyra och den gäller tills parterna är överens om något annat. Därför har hyresgästerna rätt att betala den gamla hyran vilket vi också råder dem till, säger Tor Berger, teamchef på hyresgästföreningens södra avdelning.

Fastighetsförvaltarna Kanslihuset kräver en höjning av hyran med 2,5 procent från och med den sista juni för att man ska klara av att sköta det inre underhållet av lägenheterna.

För en månadshyra på 5 000 kronor motsvarar höjningen 1 500 kronor om året. Hyresgästföreningen och Kanslihuset har förhandlat om höjningen, men de förhandlingarna har strandat. Därför har nu Kanslihuset skickat ut inbetalningskort med den nya högre hyran.

De som inte går med på den nya hyran kommer att få saken prövad av hyresnämnden, säger Orvar Espert, förhandlingschef på Kanslihuset.

Om man som hyresgäst väljer att betala den höjda hyran så betyder det att man godkänner höjningen. Och då är det svårt att få den sänkt i efterhand, även om det skulle visa sig att Kanslihusets krav inte varit rimliga

– Har man accepterat en hyra har man ett bindande avtal, säger Tor Berger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista