Skrotkampapanj samlar in tusentals ton

Sedan kampanjen för att samla in lantbruksskrot startade för två månader sedan har över ett tusen ton skrot samlats in i Skåne. Det är drygt två månader sedan som Håll Sverige Rent drog igång sin kampanj för att samla in så mycket som möjligt av det skrot som ligger och skräpar hos dom skånska lantbrukarna.

Kampanjen har än så länge varit lyckad. Återvinningsföretaget Stena Gotthard räknar med att ha fått in över tusen ton metallskrot men målet är att fyrdubbla den siffran innan året är slut. Störst har intresset varit från lantbrukare och markägare i östra Skåne, runt Hässleholm och Kristianstad.

Dan Ivarsson på Stena som samordnar hämtningarna, säger att han inte förväntat sig ett så stort intresse och trots att lastbilarna kör i skytteltrafik, så får vissa lantbrukare vänta ett par veckor innan de kan bli av med skrotet. Men å andra sidan kostar det inga pengar att få skrotet hämtat, möjligtvis lite arbete för att samla ihop skrotet, säger Tobias Pålsson, som kör ett av de tre lastbilsekipage som varje dag kommer in till återvinningsanläggningen Stena Gotthard i Hässleholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista