Sven Ekhem, Bjarne Lembke och Jan von Post är oroade. Foto: Bosse Johansson/SR
Bjäre

Återupptagna skjutningar oroar

"Det smäller och överraskar en i vilken buske som helst”
1:29 min

Sen flygflottiljen F 10 i Ängelholm lades ner för snart tio år sen har det varit stillsamt på Önnarps skjutfält på Hallandsåsen. Men nu vill försvaret öva där igen nära nog dagligen året runt.

Protesterna är stora både från företagare och privatboende, som är oroliga för att få sin livsmiljö förstörd. Sven Ekhem driver gårdsbutik och hyr ut lägenheter i Förslöv. Han är också aktiv i Destination Hallandsåsen som samlar ett sjuttiotal småföretagare som jobbar med turism i området. 

– Detta är en katastrof för alla oss småföretagare, säger han. Vi kommer inte att kunna fortsätta mer verksamheten. Folk har inget intresse av att komma till ett ställe där det smäller i varenda buske. 

Försvaret vill ha tillstånd för skjutövningar på det lilla skjutfältet i Önnarp 275 dagar om året. Ovanpå det vill man ha tillstånd att spränga handgranater 60 dagar och större laddningar 20 dagar om året. Man vill att tillståndet ska gälla dygnet runt, vardag som helg. 

Detta i ett område som är klassat som riksintresse för naturvård, friluftsliv, rörligt friluftsliv och turism, som ingår i länets naturvårdsprogram och som omfattas av landskapsbildsskydd enligt naturvårdslagen. 

Många företagare i området baserar alltså sin verksamhet på turismen. Det handlar till exempel om caféer och turridning. Och företagarna använder tystnaden och stillheten i området i sin marknadsföring. Bjarne Lembke som har stuteri på Penarps gård menar att det blir omöjligt med turridning i området om försvaret får sin vilja igenom. 

– Om man tänker sig en turridning som kommer upp med ovana människor på islandshästar, och plötsligt möts av en detonation eller kulsprutesalva så slänger hästen bara av ryttaren och springer sin väg, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".