Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Foto: Petra Haupt/SR
Skåne

Region Skåne måste säkra vården

Direktör: ” Jag ser någorlunda ljust på det”
1:23 min

Region Skåne uppfyller inte kraven på patientsäker vård. Socialstyrelsen riktar nu kraftig kritik mot akutsjukhusen i länet. Ständiga överbeläggningar, patienter som inte får rätt vård och dålig hantering av mediciner är bara några av punkterna på Socialstyrelsens kritiska lista.

Region Skåne har tillsatt en grupp som inom en vecka ska lägga fram de första förslagen till förändringar för den medicinske direktören Anders Thulin.

– Jag ser någorlunda ljust på det, även om problematiken är svår. Man söker mer och mer till akutsjukhusen, säger Anders Thulin, medicinsk direktör på Region Skåne, som har fyra månader på sig att en åtgärda Socialstyrelsens kritik. Annars riskerar regionen att få ett vitesföreläggande.

Tillsynsmyndigheten anmärkte på patientsäkerheten redan 2008, och kritiken mot Region Skåne har blivit en följetong. Nu skjuter Socialstyrelsen mest in sig på att överbeläggningarna på akutsjukhusen har blivit ett normaltillstånd, i stället för att bara användas vid extrem belastning.

Region Skåne har tillsatt en grupp som inom en vecka ska lägga fram de första förslagen till förändringar för den medicinske direktören Anders Thulin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".