Idrott förenar invandrare och svenskar

Genom idrotten skall invandrarna i Landskrona komma närmare det svenska samhället. Det hoppas man i alla fall på Landskrona kommun där man nu tillsammans med LISA, Landskrona Idrottsföreningar samorganisation, drar igång integrationsprojektet, IK ISI.

- Vi hoppas att barnens idrott skall bli en väg in för föräldrarna, säger Per Dahlöf som är chef för Barn- och ungdomsförvaltningen i Landskrona.

Projektet som ska pågå i ett år smygstartar nu i slutet av juni och fram till skolstarten i höst är det tänkt att det ska gå för fullt.

Det man vill är alltså att få in fler invandrare, både barn och vuxna i föreningslivet. Och i den här satsningen riktar man sig främst till de vuxna för att på så sätt få med sig barnen också.

Inom SFI, Svenska för invandrare, kommer man starta språkkurser med idrottsinriktning för att locka föräldrar att bli ledare i klubbarna. Och idrottsklubbarna i staden kommer att besöka de olika skolorna för att visa sin verksamhet och på så vis locka barnen att engagera sig.

- Det här skall bli spännande, jag vet hur svårt det kan vara för idrottsföreningar att rekrytera ledare, så både klubbarna och invandrarna kan vinna på det här, säger Kimmo Kolehmainen som är projektledare för IK ISI.

Satsningen bekostas främst av riksidrottsförbundet som ger 750.000 kronor, men även Landskrona kommun kommer att bistå med en hel del, framför allt ska man se till att det finns bra lokaler.

Men det är paraplyorganisationen LISA som kommer stå för kontakten med de olika klubbarna i staden.

- Den respons jag fått av klubbarna hittills har bara varit positiv, säger Lennart Wallgren som är ordförande för LISA.

Ett av de stora målen med projektet är att få fler unga invandrartjejer att syssla med idrott.

- För killarna är det ofta lättare att engagera sig i en idrottsförening. Därför satsar vi extra på tjejerna den här gången, säger Lennart Wallgren.

Chefen för Barn- och ungdomsförvaltningen Per Dahlöf tror att projektet kan leda till ett bättre och mer integrerat Landskrona, men att det kommer ta tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista