Montör kopplar ihop elledningar så att kunderna får ström. Foto Mats Samuelsson/Scanpix
Skåne

Tusentals skåningar utan ström

Eon: ”Hoppas kunna skicka ut montörer under morgonen”
3:09 min

Närmare 22 000 hushåll förlorade under natten strömmen. Under natten har elbolaget Eon inte kunnat skicka ut några montörer däremot har man försökt koppla om i nätet för att ge så många som möjligt strömmen tillbaka.

– Vi har inte kunnat göra mycket i fält inatt, det har varit farligt för våra montörer, säger Johan Aspegren, informatör, Eon.

Istället har Eon försökt koppla om i näten för att ge så många som möjligt strömmen tillbaka.

– Nu under morgonen hoppas vi att vi ska kunna komma ut och börja reparera, säger Johan Aspegren.

Flest strömlösa finns runt Kristianstad där 8 500 hushåll saknade ström under morgonen men även i Hässleholm är det många som saknar ström.

Efter tidigare stormar har Eon och andra elbolag fått kritik för att elnäten är allt för sårbara och Eon har liksom andra elbolag grävt ner större delen av sina luftburna ledningar men trots det drabbas många av avbrott.

– Det har blivit strömavbrott på ställen där det normalt sett inte brukar bli så mycket avbrott på grund av fallna träd, säger Johan Aspegren.

Eon har ännu ingen överblick hur det ser ut och vågar därför inte ge någon prognos för när alla kan ha strömmen tillbaka.

Helikoptrar står färdiga att lyfta så fort det blir flygväder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".