Region Skåne riskerar skadestånd för felaktig upphandling av ambulanstjänster

Region Skåne skriver idag, tisdag, under det nya avtalet för ambulanstjänster med den privata entreprenören skall sköta amulanstjänsterna i delar av regionen de kommande fem åren.

Men Region Skåne kan få betala skadestånd till de företag som lämnat anbud på att få driva ambulansverksamheten men som inte fick kontraktet.

Länsrätten har ogiltigförklarat Region Skånes beslut från i februari, eftersom det bryter mot EG-rätten. Regionen beslutade då att avbryta upphandlingen av ambulansverksamheten, för att sedan genomföra den igen med andra förutsättningar.

Upphandlingen av ambulanstjänster i de fem ambulansdistrikten avbröts för att Region Skåne vill driva verksamheten i två av distrikten Malmö och Helsingborg i egen regi. En ny upphandling gjordes sedan för de andra tre distrikten.

Nämnden för offentlig upphandling, som är tillsynsmyndighet för den här typen av upphandlingar anser att företag som lämnar anbud ska kunna få skadestånd om upphandlingen avbryts på det här viset. Totalt handlar det om en handfull företag som konkurrerat om upphandlingen.

– Rättsläget är oklart och vi kommer att bestrida alla skadeståndsanspråk, säger Jerker Alm, jurist på Region Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".