Skåne

Stormvarning uteblev på andra språk

Informationschef:”Det är en brist”
1:22 min

Natten till i går drog kraftiga stormbyar in över Skåne och det ledde till att många blev strömlösa och att träd föll ner över vägar. Men många kan ha missat varningar om stormen eftersom flera kommuner inte la ut information om den på fler språk än svenska på sina hemsidor.

– Det är en brist att vi inte har information på fler språk, säger Nina Gilljam, informationschef på Svedala kommun.

Kommunen publicerade information i förväg om stormen, men bara på svenska. Det behövs pengar för att utveckla hemsidan mer.

– I dag har vi inte resurserna för att kunna skriva på alla språk. Kanske i framtiden, säger Nina Gilljam.

I dag är det Trafikverket och Räddningsverket som arbetar med information om krissituationer och akuta lägen. Men ingen av myndigheterna informerade om stormen på något annat språk än just svenska. Räddningsverket länkar ändå till en annan hemsida, krisinformation.se, som kan översätta innehållet till flera andra språk.

Precis som i Svedala webbade Lunds och Helsingborgs kommun om stormvarningen, men bara på svenska.

– Det får vi ta till oss och titta på till nästa gång och prata med gruppen som har hand om informationen i sådana här lägen. Däremot har vi inte haft den efterfrågan, säger Mats Greko, säkerhetschef i Lunds kommun.

– Vi har inte fått in något som pekar på att det finns folk som inte förstår eller begriper. Men skulle vi få kritik så skulle vi antagligen ompröva det här med information i krislägen, säger Martin Arkel, krisinformationschef i Helsingborgs kommun.

En kommun som inte gick ut med någon information alls om stormen var Malmö stad. Där bedömde man att klass2-varningen som gällde för stormen inte var tillräckligt allvarlig. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".