1 av 3
Foto: Jessica Gow/Scanpix
2 av 3
Kommunalrådet Carina Nilsson (S).
3 av 3
Ewa Bertz, gruppledare, (FP) i Malmö.
Malmö

Parboendegaranti på väg i Malmö

"Den som är frisk ska kunna flytta med"
1:51 min

Malmö inför troligen parboendegaranti för äldre som ger äldre par rätt att bo ihop på ett särskilt boende, även om bara den ene behöver hjälp. Förslaget har godkänts av vård- och omsorgsberedningen.

Kommunerna måste inte enligt lag låta en frisk make flytta med när partnern får rätt till hjälp på ett särskilt boende. Flera gånger har äldre par ifrågasatt att de tvingas bo isär när en av dem blir dålig. Nu ska de nya riktlinjerna styra hur Malmös tio stadsdelar bedömer sådana här par.

– Om det finns ett starkt behov hos individen och hos partnern att bo tillsammans när den ene behöver flytta in i ett särskilt boende ska man även kunna erbjuda den som är frisk att flytta med, säger Carina Nilsson (S).

Riktlinjerna godkändes på onsdagen av vård- och omsorgsberedningen och måste slutligt godtas av kommunfullmäktige. De är sedan tänkta att börja gälla den 1 april. Frågan om parboendegaranti har drivits av Folkpartiet i Malmö.

Gruppledaren Ewa Bertz är nöjd med att riktlinjerna nu antas, men vill inte tro på framgång förrän beslutet fattats i fullmäktige. När hon motionerat om frågan har hon fått positiva svar, men också hänvisningar till att regering och riksdag borde fatta besluten först.

– Jag har tyckt att det varit märkligt. Jag tycker att vi ska värna om våra kommuninvånare. Därför har jag inte tyckt att man behöver avvakta. Därför säger jag: vi väntar och ser tills vi har fattat beslutet, säger Ewa Bertz (FP).

De nya reglerna kommer inte att gälla demensboenden. Om det vill Ewa Bertz ha en fortsatt utredning.

På Malmös särskilda boenden finns omkring 100 tvårumslägenheter som kan erbjudas sådana här par. Om den make som har rätt till hjälpen dör, då måste den andra lämna lägenheten. I så fall hjälper kommunen till med bostad eftersom den kvarvarande maken oftast inte kommer att ha någon vanlig lägenhet att återvända till.

– Då har man gjort sig av med sin lägenhet och det är kanske inte en enkel situation, att börja om. Men man kan kanske inte kräva att få bo kvar i tvårumslägenheten, utan får vara beredd på att flytta till en enrumslägenhet inom samma boende, säger Carina Nilsson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".