Utrotningshotad spindel öresundsfynd

På ett ställe i Norden har naturen fått börja från början, från en karg och steril nollpunkt. Platsen ligger mitt i Öresund och är en konstgjord ö, en del av Öresundsförbindelsen. Nu undersöks vad som hänt de fyra år Pepparholm existerat. Och det ser ut som om naturen håller på att skapa en exklusiv plats mitt mellan Sverige och Danmark.

Fyra kilometer muddermassor och krossad sten tar vid där bron slutar och tunneln under Sundet börjar. Till en början såg Pepparholm ut som en karg planet, men nu frodas växtlighet och fågelliv utan mänsklig inblandning. Sällsynta växter, trängda och hotade insekter och fågelarter har hittat en fristad.

Frön har blåst hit med vinden, kommit med fåglar och från de bilar och tåg som passerar. Den steniga och leriga ön har blivit inbjudande. Insektslivet har inte tagit riktig fart, men i förra veckan gjorde man ett överraskande fynd: en hotad spindelart, kulspindeln, som endast påträffats på ett par platser i Sverige, men som stortrivs på Pepparholm.

Inga människor, inga rovfåglar och inte heller de trutar och kråkor som äter ägg och fågelungar kan hota fågelkoloniernas fortlevnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".