Tidsfristen slut för förskolan Oasen

Tiden har runnit ut för frikyrkoförsamlingen Messias i Lund att bevisa att deras förskola Oasen lever upp till de krav som kommunen ställer. Under onsdagseftermiddagen samlas centrala skolnämnden för att besluta om förskolan ska få behålla sitt tillstånd.

–Jag har väldigt svårt att se att vi kan göra någonting annat än att ta tillbaka tillståndet. Det är nog det enda rätta beslutet utifrån hur de här handlingarna ser ut, säger Anders Almgren, ordförande i centrala skolnämnden.

I början av juni började det storma kring Oasen när samtliga barn togs ur verksamheten av sina föräldrar eftersom förtroendet för församlingens pastor, som har en mycket framträdande roll på förskolan, hade sjunkit till noll efter att han åtalats för grovt bedrägeri, ett brott som han nu är dömd för.

Samtidigt inledde kommunen en granskning av Oasen eftersom de inte kommit in med sin ekonomiska redovisning. Förskolans ledning fick två veckor på sig att visa upp de nödvändiga dokumenten, och nu har fristen löpt ut.

Men bara några av dokumenten har dykt upp, och de är inte i ett sådant skick som man på kommunen skulle önska. I stadgarna för församlingen står till exempel att förste pastor skriftligen kan inlägga veto mot varje av styrelsen fattat beslut.

–Man får inte bilden av att det är en tydlig demokratisk organisation som driver den här förskolan, säger Anders Almgren.

Linnéa Mattisson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista