Sysav vill öka förbränning med 200 000 ton

Sydskånes avfallsbolag, Sysav, har sökt tillstånd om att få öka sin förbränning med från 350 000 till 550 000 ton per år. Detta trots att det gamla tillståndet bara hunnit gälla i knappt fyra år.

–På sikt måste vi ha tillstånd som är högre än det behov vi har för tillfället och med de här 550 000 tonnen så räknar vi med att vi har god framförhållning, säger Sysavs VD Håkan Rylander.

År 2000 fick Sysav senast tillstånd att bränna mer, men då underskattade man utvecklingen och behöver redan söka nytt tillstånd att få bränna ännu mer. Enligt företagets VD Håkan Rylander beror det dels på förbudet mot deponering av brännbart avfall som infördes 2002 och dels på att det går bra för industrin, som därför producerar mer avfall.

Värmen som genereras av sopförbränningen går till fjärrvärmenätet i Malmö och Burlöv, och står idag för mellan trettio och fyrtio procent av fjärrvärmen. Dessutom produceras en del el vid den nyare delen av anläggningen.

Naturskyddsföreningen, vänder sig emot förslaget, eftersom de tycker att mer utsläpp skulle leda till större problem med försurning.

Linnéa Mattisson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".