Foto: Karin Olsson-Bendix/SR
Malmö/Eslöv

Mordmisstänkt friad från misstankar

Advokat: ”Jag kände att det var en oskyldig man”
1:40 min

Den 68-årige företagare, som förra hösten dömdes av Lunds tingsrätt till tio års fängelse för ett 24 år gammalt mord i Eslöv, friades av hovrätten idag. Företagaren har satsat en miljon kronor på nya advokater och egna utredare för att kunna bli frikänd i hovrätten.

– Jag är glad för min klients skull. Ibland tror man personligen att det är fel, jag kände att det var en oskyldig man som satt där, och då känns det extra bra, säger Johan Eriksson, 68-åringens advokat.

Det handlar om det hittills äldsta mordet någon dömts för i Sverige, men hovrätten har funnit att den bevisning som tingsrätten godtog var allt för tunn. Under årens lopp har teknisk bevisning försvunnit och det enda som den så kallade cold case-gruppen, som granskar gamla mordfall, har presenterat är ett 24 år gammalt fotografi av ett 0.7 kvadratcentimeter stor del av ett handavtryck på en telefonkopplingsdosa.  

Det knappa kvadratcentimeter stora avtrycket, som kopplar företagaren till mordplatsen, har alltså varit åklagarens enda bevisning. Hovrätten menar att åklagaren inte kunnat visa hur avtrycket hamnade på kopplingsdosan i den mördade 79-åringens hem.

Den dömde 68-åringen, som delvis försörjde sig på loppisförsäljning på 80-talet, hävdar att han kan ha sålt dosan. Det finns heller inga kända kopplingar mellan de båda männen. Frågan är vad som hade hänt om företagaren inte hade kunnat satsa så mycket pengar.

– Då finns risken att han hade fällts, säger Johan Eriksson.

Hovrätten beslutade också att 68-åringen ska få ersättning av allmänna medel för rättegångskostnaderna i hovrätten, med en miljon kronor.

Kammaråklagare Magdalena Holmberg har valt att inte kommentera domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".