Helsingborg

Eleverna ska utredas noggrannare

"Man måste hela tiden hålla sig uppdaterad"
1:35 min

Helsingborg är en av de kommuner som fått skarp kritik från Skolinspektionen för sina utredningar när det gäller elever som placeras i särskola.

Och framöver ska det införas grundligare och återkommande uppföljningar av elevernas utveckling när de går i trean och åttan.

– Förr trodde man att en utvecklingsstörningsdiagnos gällde det för resten av livet. Men så är det är inte alltid, säger Carolina Peyron som är samordnare vid särskolans resursteam i Helsingborg. Så man måste hålla sig uppdaterad så man inte har elever i särskolan som är felplacerade. Det är jätteviktigt.

Innan en elev placeras i särskolan ska fyra olika utredningar göras, en pedagogisk, en social, en medicinsk och en psykologisk. I höstas hittade skolinspektionen hittade en rad brister i ett tjugotal utredningar i Helsingborg och i maj ska kommunen ha rättat till felen och rapportera tillbaka till skolinspektionen. En elev har börjat i den vanliga grundskolan enligt föräldrarnas vilja och någon har flyttat. Men det handlar inte om allvarliga brister i utredningarna.

– Det vi har hittat är de vi redan kände, säger Carolina Peyron

Parallellt har man börjat gå igenom alla utredningar för de totalt 120 barn som går i särskolan. Och Caroline Peyron tycker skolinspektionens granskning är bra, men diskussionerna har också väckt både frågor och minnen.

– Alla vill ha ett barn som kan gå i den vanliga skolan. Det är många föräldrar som varit ledsna och tycker det känns jobbigt att deras barn inte kan läsa på högskolan och att många vägar är stängda för barnen. Det är jobbigt för många föräldrar att höra och läsa om det, säger Carolina Peyron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".