Max Hassan är glad efter beskedet om att Mubarak lämnar makten. Foto: Bosse Johansson/SR
Helsingborg

Lättnad efter Mubaraks avgång

Max Hassan: ”Det är svårt att smälta”
1:24 min

Den senaste utvecklingen i Egypten med president Mubaraks avgång följs med stort intresse av många även här i Sverige. Max Hassan i Helsingborg har bott i Sverige i 40 år men har rötterna i Egypten där hela släkten bor kvar. Han har haft tät kontakt med dem under natten och fått direktrapporter om glädjen i Kairo.

– Folk dansar på gatorna och sjunger, säger han. Människor kommer från landet in till Kairo för att fira på Tahirtorget. Det är en stor fest.

Max Hassan har inte sovit mycket senaste dygnet. Förutom att prata med sina släktingar i Egypten har han följt utvecklingen via de arabiska TV-kanalerna som sänder via Internet. Han och kompisarna här i Sverige har också pratat och diskuterat för att försöka fatta det som hänt.

– Det är svårt att smälta, säger han, samtidigt som han säger att han är glad för Egyptens och det egyptiska folkets skull och för att man förhoppningsvis går mot demokrati.

Samtidigt är det en stor utmaning att skapa ett demokratiskt Egypten säger Max Hassan. Som menar att den islamistiska organisationen Muslimska Brödraskapet är den enda som är välorganiserat i dag.

– De ungdomar och studenter som startat revolutionen har ingen ledare och ingen organisation som representerar dem, säger han. De andra partierna som finns är för små i dag.

Han säger att det kan finnas en risk att Egypten går i islamistisk riktning som Iran. Men han hoppas att militären ska se till att alla partier får tillfälle att organisera sig och växa sig starkare innan det blir val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".