Svedala/Malmö

Svedala vill få betalt för goda män

Linda Allansson (M): ”Vi diskuterar frågan vidare”
1:40 min

Även i Svedala har Malmö kommun hyrt in ett transitboende för de ensamkommande flyktingbarn som kommer till Malmö. Transitboendet på Yddinge Värdshus har fungerat bra för alla parter och Svedala kommun har fått täckning för sina direkta kostnader både av Malmö och Migrationsverket.

Men Svedala kommun har också varit noggrann med att följa lagen som säger att de ensamkommande flyktingbarnen måste ha gode män - och tillsatt dessa. En kostnad på 250 000 kronor som Migrationsverket och Malmö kommun vägrar att ersätta.

Ordföranden i Svedalas kommunstyrelse, Linda Allansson (M):

– Vi tar ansvar för att sköta allt kring de här barnen på bästa sätt, och då blir det en ökad arbetsinsats för överförmyndare och han behöver hjälp av fler gode män.

Linda Allansson säger vidare att kommunen inte har bestämt om den ska gå vidare och överklaga till regeringen. Det har, som P4 Malmöhus tidigare berättat, Svalövs kommun gjort sedan den blivit nekad kompensation på liknande sätt.

– Vi ska ju ha ett gott samarbete om de här ungdomarna med dessa parter i åratal framöver, så jag kan inte säga att vi kommer att bestrida besluten men vi kommer absolut att diskutera frågan vidare, säger Linda Allansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".