Det blir allt mer populärt med e-böcker och läsplattor. Foto: Niklas Larsson/Scanpix
Nordväst

E-böckerna dyra för biblioteken

Stadsbiblioteket: ”Det borde förhandlas om”
1:29 min

Räkningarna till företaget som tillhandahåller e-böcker till biblioteken har blivit så dyra att en del bibliotek i nordvästra Skåne har satt tak för lånandet. I Helsingborg har man begränsat antalet lån till tusen per kvartal och i Ängelholm får invånarna bara låna tusen e-böcker per år.

– Vi tycker att det är dumt och att det borde förhandlas om. Det kanske blir lättare att göra det när vi nu kommer samarbeta över hela nordvästra Skåne. Men det behöver förhandlas om snabbt, för det rasar iväg, säger Karin Malmström som är teamledare på stadsbiblioteket i Helsingborg.

E-böckerna är dyra för biblioteken. 20 kronor per lån betalas till det företag som tillhandahåller böckerna. För Helsingborgsbibliotekens del innebär det drygt 60 000 kronor förra året, vilket var 30 000 mer än Karin Malmström egentligen hade budget för när det gäller e-böcker. Det betyder att pengar helt enkelt har fått tas från något annat.

Allmänhetens intresse för att låna e-böcker blir allt större. Det gäller såklart inte bara på Helsingborgs och Ängelholms bibliotek. Men i nordvästra Skåne har man sedan en tid tillbaka inlett tätare samarbete mellan biblioteken över kommungränserna. Nästa steg i det här samarbetet skulle kunna vara att man gemensamt förhandlar avtal som till exempel när det gäller e-böcker.

För att e-böckerna är här för att stanna, det är Karin Malmström övertygad om.

– Jag tror att det kommer bli betydligt fler som läser eller lyssnar på e-böcker. Den litteratur som uppdateras ofta, till exempel Körkortsboken eller kurslitteratur, finns det ingen anledning att ha som pappersböcker längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".